Folsyra har visat sig förebygga hjärtsjukdomar

 

Experter har länge rekommenderat folsyra för gravida kvinnor eller kvinnor som vill bli gravida, men en ny studie – gjord av forskare vid Wolfson Institutet för förebyggande medicin i London – har bekräftat att B-vitamin också minskar människors risk för hjärt- och kärlsjukdom samt stroke.

I tidigare studier, visade det sig att folsyra, som finns rikligt i lever och gröna bladgrönsaker, bidrar till en sund utveckling av hjärnan och ryggmärgsvävnad hos foster i livmodern. Bevis visade att allvarlig folsyrabrist leder till neuralrörsdefekter som kallas ryggmärgsbråck. Men forskarna från Wolfson Institute tog en annan väg och har analyserat tidigare forskning om sambandet mellan kardiovaskulära komplikationer och homocystein – en blodförening som kan skada blodkärlen och öka risken för hjärtsjukdom på höga nivåer.

Undersökningen omfattade ett stort antal människor med höga homocysteinnivåer, samt en grupp människor med en genetisk mutation som höjer dessa nivåer. Mutationen påverkar omkring 10 procent av världens befolkning.

Från studien kunde teamet dra slutsatsen att båda grupperna visade positiva effekter, och att deras homocysteinnivåer sänktes med mellan 10 och 20 procent genom att konsumera högre dos folsyra. Studien och dess resultat presenterades av forskaren Dr David Wald.

“Folsyra är en mycket undervärderad vitamin,” sade Wald. “Inte nog med att den förhindrar allvarlig ryggmärgsbråck hos foster, det finns också bevis för att den kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke.”

Forskningen kring folsyra är verkligen  intressant och då vill du veta mer kan du hitta en hel del bra information om du surfar in på www.folsyra.org. Där bör du hitta det mesta av den fakta du söker. Här hittar du även hur du kan dosera dig för att öka halten av folat (folsyra) i kroppen. Här finns även tips på var du kan köpa olika produkter med folsyra till ett bra pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *